simple website maker

Εγκαίνια έκθεσης: «Έλλη Μανδαράκα Σταματιάδου & Χλωρίδα της Άνδρου»

Το Σάββατο 6 Απριλίου και ώρα 12.00 στην ΙΜ Αγίας Ειρήνης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της βοτανικής συλλογής «Έλλη Μανδαράκα Σταματιάδου, έργα και ημέραι, χλωρίδα της Άνδρου» .
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αναγνωρισμένης βοτανικής συλλέκτριας και συνεργάτιδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αθηνών και στεγάζεται μόνιμα σε αίθουσα της μονής.
Για τη ζωή και το έργο της μίλησαν μέλη της οικογένειάς της και συνεργάτες από το Μουσείο Φυσικής ιστορίας. Την έκθεση εγκαινίασε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.


Παρασκευή 5 Απριλίου, παρουσία πιστών και ιερέων της Άνδρου, πραγματοποιήθηκε η Δ' Στάση των Χαιρετισμών στην ΙΜ Αγίας Ειρήνης
Άνδρου

MobiriseΤην Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα 7.30μμ, θα πραγματοποιηθεί η Δ' Στάση
των Χαιρετισμών, στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Άνδρου 


Με πρωτοβουλία του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, διοργανώνεται το διεπιστημονικό συνέδριο: «Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα», από 13 έως 16 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη θεματική ενότητα: «Ανθρώπινα δικαιώματα, χριστιανική λατρεία και ποιμαντικός βίος της Εκκλησίας», θα υπάρξει παρουσίαση του έργου της μονής αγίας Ειρήνης Άνδρου, καθώς εκτός από το θρησκευτικό έργο, αναπτύσσεται πολιτιστική και κοινωνική προσφορά
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://humanrights.soctheol.uoa.gr/
Δείτε και κατεβάστε εδώ την πρόσκληση σε μορφή pdf.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Mobirise

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 , τελέστηκε στην ιερά Μονή αγίας Ειρήνης η αρχαιοπρεπής λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, παρουσία ιερέων της Άνδρου, του Σεβαστοκράτορος και Ανακαινιστού της Μονής κ. Ελευθερίου Πολέμη και πολλών πιστών.
Η θεία λειτουργία του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου, προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού σύμφωνα με το κείμενο των «Αποστολικών Διαταγών» αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο τον “Αδελφό του Κυρίου”, πρώτο Επίσκοπο των Ιεροσολύμων.
Με την επικράτηση της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου σε όλη τη χριστιανική ανατολή, και αργότερα της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (αυτή που τελείται και σήμερα) οι αρχαιότερες τοπικές λειτουργίες υποχώρησαν.
Σήμερα η λειτουργία αυτή τελείται τιμητικά μια φορά το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου και προαιρετικά την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, όπου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του, χωρίς όμως να απαγορεύεται να τελεσθεί οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.
Τελείται στο σολέα, με τους λειτουργούς στραμμένους προς το λαό. Διακρίνεται για τους αντιφωνικούς ύμνους και τις εκτενείς ευχές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η προσφορά στους πιστούς του Σώματος και του Αίματος του Χριστού ξεχωριστά


27.07.2018 Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου & Άνδρου κ Δωροθέου Β’ , με την παρουσία του Σεβαστοκράτορος και Ανακαινιστού της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης κ. Ελευθερίου Πολέμη και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός της Αγίας Ειρήνης, Ηγουμένης της Μονής Χρυσοβαλάντου, στο Καθολικό της Μονής αγίας Ειρήνης στα Αποίκια της Άνδρου. 

Mobirise

18.07.2018
Από τις πρόβες για την τελετή λήξης του θερινού ολοήμερου κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου & Άνδρου, το οποίο φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, κατά το διάστημα:
01 / 19.07.2018 


06.07.2018 Στην Ιερά Μονή αγίας Ειρήνης, φιλοξενήθηκαν οι πρωινές ειδικές διαλέξεις στο πλαίσιο του Θερινού Πανεπιστημίου: «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο», το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στις μουσειακές συλλογές της Μονής. Ακολούθησαν οι διαλέξεις: «Η Θρησκεία στη Μεσόγειο κατά την Ύστερη Αρχαιότητα». Με υπεύθυνο τον κύριο Δημήτριο Κυρτάτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Η Ευρωπαική ολοκλήρωση μέσα από τη συνεργατικότητα και συμμετοχικότητα σε ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα - Η άποψη και η εμπειρία ενός αξιολογητή. Υπεύθυνος: Βασίλειος Φανάρας, Ethics Expert Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίκ. Καθηγητής (εκλ.