Καλώς Ήλθατε

Το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης χτίστηκε το 1780. Λειτούργησε ως γυναικεία μονή μέχρι το 1833. Τότε, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα έκλεισε, όπως πολλά μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα. Έκτοτε, η μονή εγκαταλείφθηκε. Με την πάροδο του χρόνου, τα κτίρια γύρω από το ναό κατέρρευσαν λόγω της φθοράς των ξύλινων στεγών τους. Ο ναός, που είναι εξ’ολοκλήρου χτισμένος με πέτρα,  διατηρήθηκε ανέπαφος.

 

Το 2006 ο κύριος Ελευθέριος Πολέμης, πλοίαρχος με καταγωγή από το χωριό Αποίκια, αγόρασε το οικόπεδο μέσα στο οποίο βρίσκεται η μονή και  με φροντίδα και σεβασμό ανακαίνισε τα κτίσματα με ιδία δαπάνη . Η ανακαίνιση αυτή διήρκεσε 10 χρόνια.

 

Στο χώρο του μοναστηριού δημιουργήθηκαν και λειτουργούν τρία μικρά μουσεία που φιλοξενούν ιδιωτικές συλλογές. Στο ένα φυλάσσεται και εκτίθεται η συλλογή με είδη γραφής του ιατρού Μιχαήλ Καΐρη με τίτλο "Γραφίδα - Γραφή", στο Αρχονταρίκι μια συλλογή με παλιά παραδοσιακά μουσικά όργανα και σύντομα στον χώρο όπου υπάρχει η βιβλιοθήκη θα εκτίθεται μια συλλογή με κρυστάλλους και πετρώματα.

 

Σε ορισμένα δωμάτια της μονής, υπό τη μορφή θερινής κατασκήνωσης, φιλοξενούνται παιδιά, κυρίως ορφανά που έρχονται από οργανώσεις στην Αθήνα.

Το μοναστήρι δέχεται επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ώρες 10:00 - 17:00.

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

 

Καλώς Ήλθατε
Καλώς Ήλθατε
Καλώς Ήλθατε
Καλώς Ήλθατε
Καλώς Ήλθατε